poniedziałek, 30 sierpień 2021

Stanowisko ełckich radnych w sprawie koncesji TVN24

Fot. Ilustracyjne Fot. Ilustracyjne

W dniu 17 sierpnia do biura Rady Miasta wpłynął apel mieszkańców w sprawie przyjęcia przez radnych stanowiska dotyczącego nieprzyznawania (nieprzedłużania przez długi czas) koncesji stacji TVN24. Stanowisko w krótkim czasie zostało poparte podpisami ponad 100 mieszkańców.  Uwzględniając wniosek przedstawicieli społeczności lokalnej, grupa radnych przygotowała stosowny projekt, który poddany został głosowaniu na ostatniej sesji Rady Miasta.

Wnioskodawcy zwrócili się z apelem do Radny Miasta o podjęcie stanowiska skierowanego do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji oraz do Prezesa Rady Ministrów. Wyrazili w nim swoje niezadowolenie z okresu, który trwa i w którym nieprzyznawana jest koncesja dla stacji telewizyjnej TVN24. Pismo  składało się z dwóch punktów. W pierwszym wyrażono niezadowolenie z nieprzyznawania przedłużenia  koncesji telewizji TVN24, zawierało też apel o podjęcie pozytywnej, zgodnej z prawem decyzji o przyznanie (przedłużenie) koncesji.

Radni podkreślili, że ich zdaniem jest to dyskryminowanie podmiotu.

- W ten sposób nie wolno postępować z żadnym z mediów, czy miałoby to być medium prorządowe, opozycyjne czy jakiekolwiek inne. Uważam, że każdy powinien mieć równe prawa i równą możliwość oglądania i wyboru mediów - tłumaczył jeden z wnioskodawców radny Adam Dobkowski.

Do przesłania niniejszego apelu zobowiązał się Prezydent Ełku Tomasz Andrukiewicz, utożsamiając się z nim.

Tak głosowali radni miejscy:

IMG 1449fff

Taką informację w tej sprawie zamieścił na swoim profilu radny Adam Dobkowski:

- Na  sesji rady miasta Ełku, radni podjęli stanowisko w sprawie wystosowania Apelu w sprawie nieprzyznania przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji koncesji TVN24. W apelu zostało wyrażone niezadowolenie z nieprzedłużania koncesji tvn24 oraz zaapelowano o podjęcie pozytywnej (zgodnej z prawem) decyzji o przyznaniu koncesji. Już ponad 18 miesięcy trwa rozpatrywanie złożonego wniosku. Apel został skierowany do KRRiT oraz Prezesa Rady Ministrów. Jest to jeden z pierwszych (jeżeli nie pierwszy) apel społeczności samorządowej w tej sprawie. Powyższe działania zostały podjęte na prośbę mieszkańców, którzy wnioskowali do radnych o interwencję w tym temacie. Warto zauważyć, że Apel został podjęty bez głosu sprzeciwu, ponad podziałami – co cieszy i daje nadzieję na przyszłość. Brawo Ełk! .

- Podczas sesji rady powiatu ełckiego, radni podjęli (podobne do radnych miejskich) stanowisko w sprawie wystosowania Apelu w sprawie nieprzyznania przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji koncesji TVN24. W apelu również zostało wyrażone niezadowolenie z nieprzedłużania koncesji tvn24 oraz zaapelowano o podjęcie pozytywnej (zgodnej z prawem) decyzji o przyznaniu koncesji. Apel też został skierowany do KRRiT oraz Prezesa Rady Ministrów. Brawo Ełk, brawo powiat ełcki!  - poinformował następnego dnia.